2011 m. spalio 17 d., pirmadienis

Įdomūs faktai apie miegą!

  1. Mes sapnuojame tiek aktyviojo (intensyviai juda akys), tiek pasyviojo miego metu. Galima teigti, kad nėra nė akimirkos, kad miegodami nesapnuotume.
  2. Mokslininkams dar nepavyko išaiškinti 1998 metais daryto experimento, kurio metu paaiškėjo, jog ryški šviesa nukreipta į žmogaus kelio nugarinę pusę iškraipo miego bioritmą.
  3. Mokslininkai įrodė, kad Černobylio katastrofa yra susijusi su miego sutrikimais.
  4. Triukšmas miego metu, ypač pirmosiomis ir paskutiniosiomis valandomis, yra pavojingas žmogaus imuninei sistemai, net jei jis ir nepabunda.
  5. Antys turi neįprastą gebėjimą: jei jos jaučia pavojų, jos sugeba balansuoti tarp miego ir budrumo užmigdydamos pusę smegenų, o kitą pusę palikdamos aktyvią.
  6. 10% knarkiančių žmonių turi kvėpavimo sutrikimą, dėl kurio "praranda" apie 300 įkvėpimų per naktį ir kuris padidina riziką gauti širdies smūgį ar insultą.
  7. Paaugliams reikia daugiau miego, nei suaugusiems. 10 valandų yra optimalu, lygiai taip pat, kaip mažiems vaikams, kai tuo tarpu 25-55 metų žmogui vidutiniškai pakanka 8 valandų miego.
  8. Manoma, kad moterims reikia bent valandos daugiau miego, nei vyrams. Miego trūkumu taip pat aiškinamas didesnis jų polinkis į depresiją.
  9. Žmonės miega apytiksliai 3 valandomis mažiau nei kiti giminingi primatai. Palyginimui pateikiamas gyvūnų miego laikas: šikšnosparniai - 20; liūtai - 13,5; laboratorinė žiurkė - 13; katės - 12,5; babuinai - 9,5; žmogus - 8; banginiai - 5,5; Azijos drambliai - 3; stirnos - 3; žirafos - 2 valandas per parą.
Laukite dar įdomesnių faktų apie miegą...


Saldžių sapnų ir ypatingo miego....

1 komentaras: