2011 m. spalio 17 d., pirmadienis

Ar teko susimąstyti kas yra miegas?

Kas yra miegas? Žmonija jau nuo senų senovės bando rasti atsakymą į šį klausimą. Senovės graikiai turėjo miego dievą Hipną, mirties dievo Tanato brolį, ir buvo tikima, kad miego metu siela palieka kūną ir keliauja per pasaulį. Jei staiga pažadintume miegantį žmogų, jo siela gali nespėti sugrįžti į kūną, pasiklystų kažkur toli ir žmogus numirtų. 
Praėjus trims tūkstančiams metų žinios apie miegą pasikeitė. Dabar žinoma, kad miegas - tai aktyvus procesas, kuris turi savo fazes ir stadijas. 

Penkios miego fazės:

1-oji fazė
Pirmos fazės miegas yra lengvas miegas. Jūs juntate lengvą snūduriavimą ir galite būti lengvai pažadinti. Jūsų akių ir kūno judėjimas sulėtėja, galite pajusti staigius kojų ar kitų raumenų susitraukimus. Miego pradžia gali sukelti kritimo jausmą. Tai sukelia spontaniškas motorinių smegenų dalių stimuliavimas.

2-oji fazė
Apie 50% miego laiko praleidžiame antroje fazėje. Šios fazės metu akių judėjimas sustoja, o smegenų darbas sulėtėja. 

3-oji fazė
Trečia fazė yra pirmoji gilaus miego dalis. Smegenų bangos yra lėtų bangų, vadinamų delta bangomis, mišinys su greitomis bangomis. Trečios miego fazės metu gali būti labai sunku pažadinti miegantįjį. Galite pasijusti pasimetęs ir nesiorientuoti aplinkoje net kelias minutes.

4-oji fazė
Ketvirta miego fazė yra antroji gilaus miego dalis. Šioje miego fazėje smegenys skleidžia tik lėtas delta bangas. Šioje fazėje taip pat labai sunku pažadinti miegantįjį. Abi gilaus miego fazės yra reikalingos, kad ryte jaustumėtės žvalūs. Jeigu šios fazės per trumpos, miegas nebus kokybiškas.

5-oji REM miego fazė
REM fazės metu Jūs sapnuojate. Kai pasineriate į REM miegą, Jūsų kvėpavimas pagreitėja, tampa nereguliarus ir negilus. Jūsų akys greit judės, o kūnas liks nejudrus. Pakyla kraujo spaudimas ir pagreitėja širdies plakimas. Vyrai gali patirti erekciją. Apie 20% miego sudaro REM miego fazė. REM fazė prasideda praėjus 70-90 minučių po to, kai užmiegate. Pirmoji REM fazė yra trumpesnė. Artėjant rytui gilaus miego fazės trumpėja, o REM miego fazės ilgėja.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą